In 2014 krijgt, in navolging van Nederland, ook België een Dichter des Vaderlands. Dat meldt De Contrabas op basis van geruchten. Het weblog wilde eerst niet zeggen om wie het ging.

Omdat België het land is waar het surrealisme heerst, is de nieuwe Dichter des Vaderlands een dichter die bijna niet bekend is als dichter. Maar zoals gezegd: dat maakt niet uit. Het gaat niet om de poëzie maar om de politiek. En om het surrealisme.

Maar inmiddels is er meer duidelijkheid. Het blijkt om David van Reybrouck te gaan. Dat meldt Henri-Flors Jespers op zijn blog.

Dit vaderlands dichterschap blijkt een initiatief van VONK & Zonen (Antwerpen, opgericht door Andy Fierens, Maarten Inghels en Michaël Vandebril), het PoëzieCentrum (Gent) en de Maison de la Poésie (Namur). De initiatiefnemers rekenen op mediatieke steun van de dagbladen De Standaard en Le Soir. De naam van de eerste Belgische ‘Poet Laureate’ zou in januari 2014 bekend gemaakt worden. In welingelichte kringen circuleert de naam van de bezieler van G1000, David van Reybrouck, voorzitter van PEN Vlaanderen en oprichter van het ‘Brussels dichterscollectief’.

In januari van dit jaar werd in Nederland dichteres Anne Vegter voor vier jaar als Dichter des Vaderlands benoemd.