Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Dat is zojuist bekendgemaakt. De benoeming liet op zich wachten omdat de beoogde Dichter des Vaderlands zich om persoonlijke redenen terugtrok. Tot januari was Lieke Marsman Dichter des Vaderlands.

Het comité roemt Babs Gons als ‘een van de meest aansprekende dichters die Nederland nu heeft, met een stem vol vuur, brandend en warm, zowel op het podium als op papier. Ze is een dichter die bevlogen en betrokken woorden weet te geven aan wat er leeft in deze tijd, in een samenleving die zij vol overtuiging bij de poëzie betrekt.’

Babs Gons (1971) debuteerde in mei 2021 met haar eerste dichtbundel Doe het toch maar, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In 2022 was ze een van de twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Ook schreef Gons jarenlang columns voor Het Parool; een selectie verscheen in boekvorm onder de titel Alles wat je liefhebt wordt mooi (2022). Eerder was ze ook samensteller van de bundel Hardop (2019), met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters.