De Vlaamse dichter, schrijver en columnist Bernard Dewulf heeft voor zijn stuk Een lolita de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 gekregen. Volgens de jury weet Bernard Dewulf ‘een geheel nieuwe lezing te geven van het overbekende (oer)thema en -verhaal. Hij doet dit zonder open deuren in te trappen, integendeel, er worden zelfs deuren gevonden naar ruimtes waarvan niemand wist dat ze bestonden’.

Een lolita gaat over een twaalfjarig meisje dat een seksuele relatie krijgt met een oudere man. Lolita is in deze toneeltekst niet alleen het jonge meisje zelf, maar ook de vrouw op latere leeftijd, die terugdenkt aan toen, en naar haar eigen dochter kijkt. De jury noemt het een ‘wonderschone tekst die verwondt en verwondert, een tekst die als een goed gedicht nooit uitgelezen raakt’.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Aan de prijs in bedrag van € 10.000 verbonden.