Lisa Kuitert schreef in het zaterdagse bijvoegsel van Trouw over literaire recensies op internet. Een nogal babbelig stuk van de hoogleraar boekwetenschap. In het begin van haar stuk schrijft ze: ‘De stelling dat papier meer waard is dan internet is onhoudbaar.’ Twee bladzijden later concludeert ze: ‘In de vergelijking tussen papier met internet heeft papier nog altijd de meeste symbolische waarde, niet in baar geld uit te drukken.’

Je vraagt je af welke sites Lisa Kuitert (prof. en dr.) allemaal heeft onderzocht en bezocht voor haar artikel. Even turven: Recensieweb, 8weekly, Goodreads, De Boekensalon en Watleesjij.nu. Laat ik eerlijk zeggen dat ik het wel jammer vind dat Kuitert nog nooit van Tzum heeft gehoord. Anders dan die meer dan miljoen bezoekers (630.000 unieke) die ons sinds 2010 wel wisten te vinden. Dat kan voorkomen, ook een prof. dr. kan niet alles bijhouden. Jammer ook dat De Contrabas niet wordt genoemd, volgens Nationale Boekenblog (ook niet genoemd opgenomen, maar dat is begrijpelijk, tot deze week had ik er ook nog nooit van gehoord) de beste website van 2013. Op De Contrabas zijn het afgelopen jaar veel recensies verschenen, onder meer van twee medewerkers van de website Hanta, die ook niet genoemd wordt. En neem dan ook het oudste internetmagazine mee dat al sinds 1995 recensies plaatst over dichtbundels die door alle landelijke bladen genegeerd worden: Meander. We mogen De Reactor ook niet vergeten en ook Literair Nederland niet of Cutting Edge. Wat te denken van Literatuurplein waarop honderden recensies staan naast een enorme hoeveelheid interviews (geschreven en gefilmde!)? Geen recensies, maar een massa gefilmde interviews vind je op Lezentv en dan niet van die emo-interviews die op papier met hoog symbolische waarde nogal in zwang zijn, maar gewoon gesprekken over het laatst verschenen boek.

Kortom, de hoogleraar noemt twee sites waar echte recensies op verschijnen en drie sites waarbij je niet kunt spreken van echte recensies en slaat de rest over. Echt inhoudelijke argumenten heeft Kuitert niet, niet onderbouwd althans, wel een paar algemeenheden waaruit moet blijken dat de papieren recensies veel meer voorstellen dan de digitale recensies. Eén schrijver – Herman Stevens – wordt opgevoerd, en één collega-hoogleraar – Jos Joosten – en de volgende algemene conclusie kan worden getrokken: ‘De schrijver en de geleerde moeten er dus niet veel van hebben.’ En zo babbelt Kuitert naar het einde van haar krantenstukje. Losse aannames, nauwelijks bronnen en drie kwart van de sites waar je het over zou moeten hebben overslaand. Alsof je je in een stuk over de stand van de journalistiek beperkt tot Trouw, Het Parool en drie advertentiebladen. Een student journalistiek zou je zo’n stuk teruggeven. Eerst maar even je huiswerk doen.

(CP)

Lees ook dit stuk op Hanta.