In een open brief aan Mark Rutte uit schrijver Arthur Japin opnieuw zijn zorg over de homodiscrimiatie in Rusland en de houding van de Nederlandse regering over deze kwestie.

Het enige wat ik kan doen, is mijn regering laten weten dat de laffe opstelling die nederland tot nog toe heeft getoond mij bang maakt. Dat ik me in de steek gelaten voel door het gemak waarmee ons land anderen in de steek laat.

Japin zou wel in de zware delegatie met Rutte naar de Winterspelen af willen reizen. Naast de discriminatie in Rusland stipt hij nog een aspect aan, de grens aan de tolerantie van Nederlanders.

Een veertigtal gezonde Hollandse jongens en meisjes spreken nu eenmaal directer tot de verbeelding dan honderdduizenden Russische homoseksuelen. […] Op mij kwam de toon van talloze stukken in de meida – ze moeten niet zo zeuren! – ijzingwekkend over.

De hele open brief staat in de Volkskrant van vandaag en staat online bij Joop.nl.