Boekhandelaar Fabian Paagman kan zich niet indenken dat er binnen de boekenbranche belangstelling is voor overname van Polare. Dat zei hij in een uitzending van BNR. Daarin pleitte hij ook voor een opdeling van het Centraal Boekhuis dat in zijn ogen een te nadrukkelijke rol had gespeeld in de sluiting van de Polarewinkels.

Paagman: Ik denk dat de kritiek van Polare op het Centraal Boekhuis wel gegrond is. Ik geloof niet dat de handelingen van het Centraal Boekhuis uiteindelijk de oorzaak zijn van de problemen waar Polare in verkeert. Maar ik denk wel dat we kunnen profiteren van datgene wat er is gebeurd de afgelopen periode om ons een scherpe blik te geven op die rol van het Centraal Boekhuis en die nu wel heel stevig ter discussie te stellen.

Presentator: Wat moet je dan precies ter discussie stellen?

Paagman: Hun machtspositie. Dat is toch waar het feitelijk om gaat. Wie heeft het hier voor het zeggen in het vak? Polare is dan een specifiek geval met hele specifieke kenmerken, maar er zijn ook andere voorbeelden, ook van boekhandelaren die wel goed doen en die best wel wat te stellen hebben met het Centraal Boekhuis. Zoveel macht in de handen van één partij, ja ik denk dat we er steeds meer achter komen dat dat geen gezonde situatie is voor de hele branche.

Paagman wil graag één grote concurrent van het CB of een splitsing van de taken en bevoegdheden.