strak kruisHet is even schrikken: het standbeeld dat in het Bellamypark in Vlissingen onthuld wordt, is geen eerbetoon aan Jacobus Bellamy, die dat blijkbaar niet verdiende, maar aan de dichter in het algemeen. We zien, als het doek is weggetrokken, een keurige jongeman in een blauw jasje, gele schoentjes aan en in zijn handen een opschrijfboekje en een pen. De goddelijke inspiratie zou zo maar kunnen neerdalen. Saillant detail van het beeld van kunstenares Berry Holslag is het strakke kruis van de dichter. De flinke plooien wijzen op een verhoogde activiteit in de onderbroek, terwijl de dichter aan het dichten is.

In café De Concurrent wordt na de onthulling nog wat gespeecht. En er wordt ook nog een gedicht voorgedragen, nou ja, gedicht, een haiku. Het lijkt me dan wel weer tijd om dat monumentje om te trappen. Een haiku, godbetert, en zoals altijd en overal worden dan ook de spelregels nog een keer uitgelegd.

Daarna neemt bibliotheekdirecteur Kees Hamann het woord om een reeks aan te kondigen van vergeten Vlissingse dichters. ‘Daar moet je oplages van maken van honderdduizenden drukken, dat wordt veel te duur,’ aldus Hamann en daarom hebben ze maar een e-book gemaakt. Vervolgens wordt het e-book in gedrukte vorm gepresenteerd, omdat het anders niet leuk weggeven is. Het eerste boek bevat het werk van Jan François Brouwenaar. Er is ook een driedelig (?) e-book in de maak van Jacobus Bellamy.

Bezie de buitengewoon interessante reportage van RTV Vlissingen: