Iedereen naaktOp de website van de Boekenkrant verscheen vandaag een foto van naakt poserende Franse boekverkopers. Zij protesteren op deze manier tegen een uitspraak van politicus Jean-François Copé, die heeft gezegd dat het kinderboek Tous à poil (Iedereen naakt) gecensureerd zou moeten worden. In het boek zijn blote figuren afgebeeld, waaronder een politieagent en een leraar, die de zee in rennen. Niet zozeer de naaktheid op zich lijkt het probleem te zijn, maar het feit dat de genoemde beroepsgroepen aan respect inboeten wanneer er blote afgevaardigden van zijn te zien. Copé is ongetwijfeld ook groot tegenstander van de erotische filmindustrie.

Maar hier gaat het om een kinderboek en in geen geval om erotiek. De makers van het boek wilden naaktheid juist op een grappige manier benaderen en de schaamte rond het onderwerp wegnemen. Ze vinden de reactie van Copé overdreven. De boekverkopers zijn het daar zeer mee eens en maakten een foto onder het motto: “Tous à poil contre la censure!” (“Iedereen naakt tegen de censuur!”). Want, zo vinden zij:

Geen enkel boek mag het slachtoffer worden van intolerantie. Een boek stelt burgers in staat om met een geïnformeerde blik naar onze samenleving en de wereld van morgen te kijken.