Het ontbreekt veel uitgevers, boekhandelaren en journalisten aan creativiteit. Dat zegt Lebowski-baas Oscar van Gelderen in een gesprek met BNR Nieuwsradio over de toestand van Polare. Hij illustreert dat met een voorbeeld uit de tijd dat de boekhandelsketen nog lang geen Polare heette.

We hadden met Niccolò Ammaniti in 2009 een grote seller. Toen kwam er in 2010 een nieuwe roman van de man en dan vragen wij aan een winkel van Polare: Zijn jullie geïnteresseerd om iets met Ammaniti in de winkel te doen? Kom met een plan.’ En na twee weken bellen we op en zeggen: ‘Hebben jullie al een plan?’ ‘Nee, we hebben geen plan, we kunnen niets bedenken.’ Nou, dat is volgens mij de dood in de pot: dat er geen creativiteit is.

Als voorbeeld van een goede boekhandelaar noemt Van Gelderen Bart van Aken uit Gent.

Die draait lekkere muziek, heeft mooi meubilair, die heeft goeie broodjes, die heeft goeie boeken staan. Daar staan dingen die ik niet ken.

Luister het hele gesprek hier na.

0

Reacties