De eerste aflevering van een nieuwe literaire audiozine is online. Ondercast is zogezegd de luisterboekenvariant van een literair tijdschrift. Te horen zijn onder andere een muzikale interpretatie van Lucebert, een ode aan de Vijftigers door Martijn den Ouden, de ‘Twee minuten-monoloog’ door theatermaker Jibbe Willems, een interview met Willem Claassen, proza, poëzie en de rubriek ‘Het dier van de maand’ door Rob Waumans.

Ondercast wordt gemaakt door Dennis Gaens, dichter en redacteur bij Literair Productiehuis Wintertuin. Gaens merkte dat er mensen zijn die van literatuur genieten, zonder per se veel te lezen. Dit soort literatuurliefhebbers komt hij tegen op literaire avonden en/of evenementen, waar vaak veel te zien, maar vooral ook te horen is. Hij denkt daarom dat het heel goed kan werken, een beluisterbaar literair tijdschrift:

Dennis Gaens
Dennis Gaens (© Jan Glas)

Ik vind luisteren een valide manier om literatuur tot je te nemen. Het is nog helemaal niet zo lang zo dat het grootste deel van de bevolking kan lezen. Literatuur komt voort uit verhalen vertellen, vermoed ik. De audiozine brengt het terug naar die oorsprong.

Maar eigenlijk luister ik vooral zelf heel graag naar podcasts. Ik wilde er al langer een beginnen, maar ik had nog geen idee hoe dat er dan uit moest zien. Toen realiseerde ik me dat ik op heel veel voordrachtsavonden ben en als ik een beetje in apparatuur zou investeren, dan zou ik daar iets mee kunnen maken.

Dat heeft hij dus gedaan. Ondercast kun je hier beluisteren.