Het rijtje zorgen is in Nederland niet anders: boekenbijlages die inkrimpen of deel gaan uitmaken van een lifestyle-magazine, uitgevers die in de problemen komen, bibliotheken die sluiten, boekhandels die op de fles gaan, marketingtypes die bepalen wat uitgegeven wordt, de dreiging van internetboekhandels. Kind van de rekening is de auteur. In The Observer vandaag een groot stuk over schrijvers die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Neem Rupert Thomson (in Nederland uitgegeven door Xander) die zijn werkplek elders moet opgeven omdat hij die niet meer kan betalen en in zijn eigen woning een hokje moet aftimmeren waar hij nauwelijks zijn kont kan keren.

Joanna Kavenna, die met The Ice Museum een vliegende start had, merkt dat de situatie tussen 2007 en 2010 radicaal veranderd is. Het is aan de schrijvers de taak om weer nieuwe wegen te vinden om in leven te blijven.