Michelle Martin, de vrouw van Marc Dutroux, heeft een eigen boek over haar leven geschreven. Dit zei Kristien Hemmerechts gisteren in de bibliotheek van Groningen in een vraaggesprek met ondergetekende. Of er een uitgever zou zijn die het boek zou durven publiceren wist Hemmerechts niet. Aanleiding tot de opmerking waren de volstrekt ridicule aanvallen, beschuldigingen en bedreigingen die Hemmerechts ontving na publicatie van De vrouw die de honden eten gaf.

Mensen denken dat Michelle Martin haar betaald heeft (onzin), mensen denken dat Hemmerechts Martin verdedigt (onzin) en zo doe er wel meer speculaties de ronde. Meestal worden de absurde theorieën geuit door mensen die het boek niet gelezen hebben, want wie dat wel doet kan niet tot dit soort conclusies komen.

Wat wel gebeurt in De vrouw die de honden eten gaf is dat Michelle Martin (die in het boek overigens Odette heet) weer een mens wordt. Dat is ongemakkelijk; zolang je het kwaad maar kunt wegzetten als iets onmenselijks, bestaat het niet. Zodra je erkent dat mensen ‘onmenselijke’ dingen doen krijgt de lezer de vraag terug: in hoeverre zou hij zelf tot iets in staat zijn onder bepaalde omstandigheden? Dat is het ongemak dat De vrouw die de honden eten gaf geeft.

Binnenkort komt de Franse vertaling van het intrigerende boek van Hemmerechts op de markt en Hemmerechts vreest enigszins dat het hele circus opnieuw begint. Een Franstalige journaliste, die Hemmerechts interviewde, is op de hoogte van wat Martin heeft geschreven. Het is de vraag of er überhaupt iets van de geschriften van Martin naar buiten gebracht mag worden. Maar als Michelle Martin zelf haar visie op de zaak geeft, is Hemmerechts in ieder geval van een paar valse beschuldigingen gevrijwaard.

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour