Herman Koch heeft flinke verontwaardiging opgeroepen door het verkondigen van zijn opvatting over docenten, een volkje dat zichzelf volgens de auteur doorgaans veel te serieus neemt: ‘Mensen met een beetje persoonlijkheid worden geen leraar.’ Koch deed zijn uitspraken over ‘de gemiddelde docent’ onder meer in een interview dat verscheen in De Morgen. Gerwin van der Werf, die behalve schrijver ook docent is, verdedigde zijn beroep in Trouw en noemde de woorden van Koch ‘borrelpraat’ en ‘wartaal’.

Ook Ann de Craemer laat vandaag in haar column voor HP/De Tijd weten dat Herman Koch zich wat haar betreft heeft verlaagd tot ‘onzinnige promopraat’:

Koch had een hekel aan zijn middelbare schooltijd en extrapoleert zijn eigen ervaring dus maar meteen naar het hele onderwijs. Ik ben, voor de duidelijkheid, zelf geen leraar, maar toch wil ik de verdediging van de leraren op mij nemen, omdat onzin nu eenmaal bestreden moet worden.

De Craemer vindt Koch een goede auteur die zijn strepen al heeft verdiend. Juist daarom heeft hij uitspraken als deze – die bedoeld lijken om zijn nieuwste boek te promoten – niet nodig, alsdus de schrijfster. Ze vindt de uitspraak van Koch generaliserend en zijn argumentatie belabberd.

In het televisieprogramma Reyers laat zijn de uitspraken van Koch te beluisteren.