Het lijkt gedaan met het poëziefonds van Nijgh & Van Ditmar. Wie door het fonds bladert, ziet nog de namen van Slauerhoff, Buddingh’ en Vinkenoog staan. Allemaal overleden, zij herinneren aan vervlogen tijden. Alleen Drs. P (94 jaar) en Hans Verhagen (75 jaar) zijn er nog. Jonge dichters vertrokken de afgelopen tijd allemaal bij de uitgeverij.

Vanmorgen berichtten we over het vertrek van Vrouwkje Tuinman bij Nijgh & Van Ditmar. Zij was de laatste jonge dichter uit het fonds. Eerder dit jaar maakten we de overstap van Ellen Deckwitz bekend. En in 2011 vertrok Erik Jan Harmens al naar Lebowski.

Het is langer bekend dat Nijgh & Van Ditmar een andere koers aan het varen is. De uitgeverij zet momenteel vol in op de samenwerking met vrouwenglossy Linda.

Dit lijkt ten koste gaat van het poëziefonds. Maar er is hoop. Perioden waarin de literatuur een marginale rol speelt, worden altijd weer afgewisseld met bloeiperioden. Dat leerden we uit het boek 175 jaar Nijgh & Van Ditmar dat in 2012 verscheen.