Artistiek Bureau maakt ons attent op een koopje voor de liefhebber: voor nog geen € 10.000 mag je je de eigenaar noemen van het bureau van Willem Elsschot. Op Boekwinkeltjes biedt verzendhuis Hopi Bukinan het als volgt aan:

Cilinderbureau, 6×2,20 meter, uitgevoerd in walnoot & beuken, 6 bureaulades met koperen handgrepen, 1 geheime lade bevattende 13 liefdesbrieven gericht aan Willem Elsschot tussen 15 november 1942- 15 november 1945 vanuit Oude God.

Bureau dateert ca. 1920, stempel Scrrijnwerkerij H.H. Shockedeyze, Reet, staat is redelijk, fineer sleets het en der, de 13 brieven, gemonografeerd A. de T., in lila inkt, met oudrose lint, vaag naar lavendel luikend,bijeen gehouden.

De directeur van het Artistiek Bureau vindt het opvallend dat de brieven in de geheime la nog steeds naar lavendel ruiken, maar is nog geïnteresseerder in de identiteit van de minnares. Bij de antiquaar vangt hij echter bot als hij navraag doet. Dat wordt dus dokken om de nieuwsgierigheid te bedwingen.

UPDATE: Inmiddels blijkt het allemaal een grap te zijn: zucht. Vanaf nu alles wantrouwen van de eigenaar van Hopi Bukanin – Harry van Tienen.