Ik kom terugUitgeverij Atlas Contact presenteert de nieuwe Adriaan van Dis, die in november in de winkel ligt, nadrukkelijk als een autobiografische roman. ‘De grote afwezig in de romans van Adriaan van Dis treedt uit de schaduw. Ik kom terug is een tragikomedie over een bizarre moeder, een hunkerende zoon en het huiveringwekkende machtsspel dat zich tussen beiden ontwikkelt.’ Vandaag presenteert Tzum als eerste het omslag van de nieuwe roman met een tekening van Peter ter Mors en een ontwerp van Tessa van der Waals.

Al eerder heeft Van Dis romans geschreven die gebaseerd zijn op zijn autobiografie, zoals Nathan Sid, Familieziek en Indische duinen. Soms is de naam van de hoofdpersoon een anagram van zijn eigen naam of draagt hij de naam van zijn vader: Mulder. Meestal is de vaderfiguur nogal dwingend aanwezig als het gezinsleven beschreven wordt, in dit boek is het de moeder die centraal staat:

Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indië en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los.

Ter gelegenheid van deze nieuwe roman zijn ook andere werken uit het oeuvre van Van Dis in een nieuwe jas gestoken.

nieuwe omslagen Van Dis