Onder zijn column in de Volkskrant van vorige week ‘Met de islam heeft het allemaal niets te maken’ staan op dit moment 234 reacties. Boze mensen vooral en vooral mensen die de ironie van Max Pam niet snappen, ondanks de herhaling die daar toch op wijst: ‘Eigenlijk heeft het optreden van ISIS niets met religie te maken.”Eigenlijk heeft het optreden van Boko Haram niets met religie te maken.”Eigenlijk heeft het optreden van Al Shabaab niets met religie te maken.”Eigenlijk heeft het optreden van de Taliban niets met religie te maken.’

Deze week komt Pam terug zijn column met de constatering dat weinig mensen (op een uitzondering als Ronald Giphart na) zijn column hadden begrepen. Bert Brussen van TPO wees hem erop dat ironie en sarcasme niet meer begrepen worden: ‘Misschien maar geen sarcastische columns, Max, want dat genre is, net als ironie, morsdood.’ Een trieste constatering. Volgens Pam is het zelfs een van de oorzaken (terwijl gevolgen meer voor de hand ligt) van de ontlezing. Oorzaak of gevolg, triest blijft het.

0