Eerst had je de Fryske Boekewike (de Friese Boekenweek), de afgelopen jaren zelfs de Moanne fan it Fryske Boek (de Maand van het Friese Boek), maar in september is er een rondreizend literatuur- en cultuurfestival Swalk. Naar aanleiding van het succes van het Lezersfeest bij de afsluiting van de Boekenweek is nu ook een groots opgezette openingsavond bedacht: het Frysk Boekefeest (het Friese Boekenfeest). Een narrenschip met literatoren vaart de dagen erna langs diverse Friese plaatsen, helaas niet met literatuur maar met ‘volksverhalen’.

De website van Swalk is volledig in het Fries: men heeft liever dat er geen ‘Hollanders’ op het festival komen. ‘Swalk’ komt van het woord ‘swalkje’ hetgeen zwerven betekent; het heeft dus niets te maken met zwalken, de schommelgang waaraan men doorgaans de Friese schrijver herkent.