In zijn column voor de regionale kranten houdt Tommy Wieringa vandaag een pleidooi voor meer ‘weidegang’ voor koeien. Die zou eigenlijk wettelijk afgedwongen moeten worden. En als er meer koeien én schapen in de wei staan dan moeten er ook meer bomen staan voor schaduw op zonnige dagen. ‘Om te laten zien dat ik van goede wil ben, beloof ik de Nederlandse boer bij dezen dat ik de eerste vijftig bomen zelf kom planten. Ik heb tijd deze zomer.’ Boeren mogen zich opgeven via de betrokken kranten.

Wieringa kent de gevaren van de zon voor dieren in het open veld uit eigen observatie:

Ik woonde lang op het erf van een boerderij en heb op een warme dag gezien hoe een schaap met een zonnesteek voor een noodslachting moest worden afgevoerd. De huid op zijn kop was zwartverbrand en onder de schroeiend zon opgekruld als bacon.