De CPNB heeft vandaag bekend gemaakt dat Joe Speedboot het centrale boek wordt tijdens de actie Nederland Leest in 2024.

Gedurende de hele maand november wordt het boek gratis verspreid zodat zoveel mogelijk mensen het tegelijkertijd kunnen lezen. De klassieker van Wieringa viert volgend jaar zijn 20-jarig jubileum en wordt speciaal voor Heel Nederland Leest in een gratis editie uitgebracht door de CPNB.

CPNB-baas Eveline Aendekerk is alvast opgetogen:

In november leest Heel Nederland hetzelfde boek. Dit brengt mensen samen en vergroot de sociale cohesie. Deze 19e editie van de campagne is nu misschien wel meer nodig dan ooit tevoren. Daarom ben ik extra blij dat we met Tommy Wieringa’s Joe Speedboot een dijk van een roman gaan lezen. Een boek dat je gewoon gelezen moet hebben en dat je eindeloos kunt herlezen. Het verhaal over Fransje Hermans is een klassieker, voor jong en oud, dat gaat over een hele bijzondere vriendschap. Ik weet zeker dat met Tommy Wieringa als ambassadeur heel Nederland in november Joe Speedboot gaat lezen!

Tommy Wieringa:

Sinds Joe Speedboot verscheen, heb ik duivels plezier gehad om het wonderbaarlijke parcours ervan. Toen ik het schreef, had ik geen idee wie dit vreemde verhaal ooit zou willen lezen. Tot mijn verbazing viel het bij velen in de smaak. Het meeste plezier beleefde ik echter aan de populariteit ervan op scholen; docenten Nederlands vertelden vaak hoe ze zelfs de meest hardnekkige boekenhaters ermee aan het lezen kregen. Met deze Heel Nederland Leest-editie wordt een nieuw hoofdstuk aan de vrolijke geschiedenis van Joe Speedboot toegevoegd. Laten we hopen dat het opnieuw mensen weet te verleiden tot het avontuur van de literatuur.

In 2005 verscheen dit interview met Tommy Wieringa in de toen nog papieren Tzum.