Op zijn weblog laat Ted van Lieshout weten dat schrijver/illustrator Sieb Posthuma is overleden. Posthuma werd 54 jaar. Uit de beschrijving op de site van Van Lieshout blijkt dat Posthuma zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. ‘ Hij zag niet langer licht in zijn leven.’

De boeken van Posthuma voor kinderen van 0 tot 12 werden zeer gewaardeerd. Hij ontving drie keer een Vlag en wimpel (Rintje, Peter en de wolf, Aadje piraatje), één keer een Zilveren Penseel (Feodoor heeft zeven zussen) en twee keer de hoogste onderscheiding: de Gouden Penseel (Boven in een groene linde zat een moddervette haan, Een vijver vol inkt).

Mensen uit het boekenvak reageren geschokt.

Op de website van Trouw een mooi interview met Posthuma door Arjan Visser, waarin hij praat over de zelfmoord van zijn stiefmoeder en moeder en de depressies in zijn leven:

Toen ik 21 was, en net ging studeren in Amsterdam, pleegde mijn jonge stiefmoeder zelfmoord. Ik werd erdoor geraakt, natuurlijk, maar ik was te veel met mijn ego bezig om te voelen wat er nou werkelijk was gebeurd.

Vier jaar later maakte ook mijn moeder een einde aan haar leven. Het jaar voordat ze stierf waren we juist weer een heel klein eindje naar elkaar toe gegroeid.