Voor het tweede jaar achter elkaar staan er alleen vrouwen op de shortlist van de BBC Short Story Award. Zadie Smith, Lionel Shriver, Rose Tremain, Tessa Hadley en Francesca Rhydderch zijn dit jaar genomineerd voor de Britse literaire prijs.

Het gaat om de verhalen ‘Miss Adele Amidst the Corsets’ (Smith), ‘The American Lover’ (Tremain), ‘Kilifi Creek’ (Shriver), ‘Bad Dreams’ (Hadley) en ‘The Taxidermist’s Daughter’ (Rhydderch). In totaal werden er meer dan 550 verhalen ingezonden.

Vanaf 2005 werd de prijs uitgereikt onder de naam ‘National Short Story Award’. Sinds 2008 wordt er in de naam van de prijs naar de huidige sponsor verwezen. Het is één van de grootste geldprijzen voor een enkel verhaal: de winnende auteur krijgt maar liefst 15.000 pond (bijna 19.000 euro). Tremain en Shriver werden allebei al eens eerder genomineerd. Winnaars uit voorgaande jaren zijn D. W. Wilson, Miroslav Penkov en Sarah Hall.

De jury bestaat uit Alan Yentob (Creative Director bij BBC), Philip Gwyn Jones (redacteur bij Scribe), Di Speirs (Boekenredacteur bij BBC Radio) en schrijvers Laura Dockrill en Adam Foulds. Op 30 september wordt de winnaar live uitgeroepen bij het radioprogramma ‘Front Row’ op BBC Radio 4.