Tijdens de Middag van het Kinderboek in de OBA te Amsterdam is vanmiddag bekend gemaakt dat Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries de Gouden Lijst voor het beste jeugdboek heeft gewonnen. Al eerder werd duidelijk dat Patrick Ness in ieder geval met de prijs voor het beste vertaalde boek naar huis zou gaan, want er waren slechts twee boeken genomineerd, die allebei door hem geschreven zijn. Naast Tijgereiland (Querido) waren Het meisje en de soldaat van Aline Sax (De Eenhoorn), Kieuw van Saskia Maaskant (Davidfonds) genomineerd.

Tijgereiland gaat over het isolement waarin een puber terechtkomt na de scheiding van zijn ouders. De jury schreef:

Ondanks het serieuze en gevoelige thema is Tijgereiland niet alleen maar een somber verhaal. De subtiele pentekeningen aan het begin en einde van het boek, de levendige, sfeervolle beschrijvingen van het Indiase leven en de soms humoristische observaties van de wispelturigheid van Tijs’ moeder geven het verhaal lucht. De slotscène waarin Tijs zichzelf terugvindt, biedt bovendien hoop op een voorzichtig nieuw begin.

De Gouden Lijst is een prijs voor jeugdboeken in de categorie twaalf tot vijftien jaar. Aan de prijs is per categorie een bedrag van € 1.500,- verbonden.