Een inktslaaf meldt zich

Wie “Guus Bauer” intikt op Google krijgt binnen enkele seconden 336.000 hits. Daaruit komt wel heel veel dadendrang naar voren. Waarom Bauer naast alles wat hij al deed – romans schrijven, interviewen, recenseren – ook nog een column wilde schrijven is me onduidelijk maar in oktober 2012 benaderde hij onze website of hij een column voor ons mocht schrijven.

dag Coen, een van mijn alter (of junger) ego’s heeft een paar columns geschreven over Lezers, Jury’s van prijzen, Nederlandse schrijvers van rond de Veertig, Wereldschrijvers, Journalisten, Hoofdredacteuren van boekenkaternen, Literaire vrienden, Uitgeverijen groot en KLEIN, en ga zo maar door. Ene De Nooy, R leek dat wat voor het vrijgevochten TZUM ipv weer een boekje. De (vastgelegde) titel is Alle tinten groen en geel. Ondertitel Geheim dagboek van een inktslaaf.

Guus Bauer- Bauer maakt vriendenIk geloof dat ik per kerende mail heb gezegd dat we geïnteresseerd waren. Bauer bleek ook nadat ik gezegd had hoeveel hij zou verdienen (niets) de column te willen schrijven. En zo verscheen op zondag 28 oktober 2012 de eerste aflevering van ‘De inktslaaf’. Sindsdien krijgt de lezer (bijna) elke zondag, een blik achter de schermen van de Nederlandse literaire wereld. Bauer is vooral enthousiast als hij schrijvers (vaak uit het buitenland) kan interviewen over boeken die enige diepgang hebben. Als de column positief is, dan heeft hij die week meestal iemand met een verhaal ontmoet.

Als de column negatief is, dan is dat meestal na een week waarin hij verstrikt is geraakt in de vangnetten van pr-meisjes en -jongens. Het ene moment interview je Nobelprijswinnaar Herta Müller, het andere moment moet je hengelen om een presentexemplaar. Bauer laat in zijn column zien hoe de pikorde werkt. Je kunt een literair-wetenschappelijk werk lezen van Bourdieu, maar je kunt ook Bauer maakt vrienden tot je nemen om te weten hoe het ‘literaire veld’ in elkaar steekt. Of hij veel vrienden overhoudt is maar de vraag, want in zijn abecedarium van het boekenvak staat onder de C:

Collega’s.

De enkelen waarmee men op goede voet kan staan zijn bijvoorbeeld op een paar tenen te tellen.

Bij Tzum hebben we graag die blik van de insider, die als mens graag outsider blijft. Zo blijf je onbevangen en kritisch, zo behoud je je liefde voor de literatuur. Bauer maakt vrienden is prachtig uitgegeven in hardcover met een rode steunkleur voor titels en initialen. Gerbrand Bakker, de ‘initiaalgenoot’ in de stukken van Bauer, schrijft in zijn inleiding:

De goede verstaander begrijpt dat het eigenlijk in dit boekwerk gaat om de tussendoortjes (vooral achterin), over liefde, verlangen, weemoed, spijt – de ware hel op aarde – de dood en andere luchtige thema’s. Ik ben geen pachter van de wijsheid. Zou slechts graag zien dat het in het boekenvak weer voornamelijk over de inhoud gaat. Wat een goede tekst vermag te doen met een mens. En zo.

Bauer maakt vrienden is een pleidooi voor literatuur zonder marketing, letteren zonder lulhannesen, boeken die weer ergens over gaan.

Coen Peppelenbos

Guus Bauer – Bauer maakt vrienden. Hoogland & Van Klaveren. Hoorn. 180 blz. € 14,50.

0