De debuutroman Dorsvloer vol confetti van Franca Treur verscheen alweer vijf jaar geleden, maar binnen de gereformeerde wereld wordt het boek nog altijd met argusogen bekeken. Zeker nu de verfilming het verhaal opnieuw onder de aandacht brengt. Het gaat zelfs zo ver dat christelijke jongeren zich afvragen of ze wel naar de film mogen.

Op de website RefoWeb, stellen twee jongeren een vraag met betrekking tot de boekverfilming van een Dorsvloer vol confetti. RefoWeb is een Reformatorisch-Christelijke Jongerencommunity waar jongeren vragen kunnen stellen en vervolgens antwoord krijgen van een ouderling of dominee.

De twee jongeren zitten met de verfilming in hun maag. De ene jongere zegt:

Ik vraag me af of je als christen deze film mag bekijken. In mijn omgeving hoor ik verschillende reacties op deze film, omdat het wel over ‘ons’ (zeg maar) gaat, maar aan de andere kant ook een karikatuur schetst.

De andere jongere vraagt:

Wat is uw mening over de film van Franka [sic] Treur? Kunnen wij er lering uit trekken? Is het een goede film om naar te kijken? Komt het overeen met de praktijk van alle dag? Ben ik gewoon kortzichtig en is het nu eenmaal ‘zwaar’ bij ons?

Ouderling C.A. Hoekman reageert op de vragen van de jongeren:

Mag je als christen die film bekijken? En wat voegt het toe aan het boek? Mijn conclusie is: de film gaat, in negatieve zin, verder dan het boek. Niet bekijken is mijn advies.

Toch denk ik dat het goed is dat je het boek eens leest. En bevraag jezelf dan. Herken ik dat nu wel of niet? Ben ik altijd bezig met de bast en laat de pit mij eigenlijk onberoerd? Is mijn geloof niet meer dan een optelsom van ge- en verboden, dan regels die ik al dan niet hanteer, zo het mij uitkomt?

Franca Treur reageerde op haar Facebook-pagina op het antwoord van de ouderling. Ze schrijft: ‘Een ouderling naar mijn hart. (…) Eerlijk gezegd waardeer ik het enorm als gelovigen het boek lezen, in plaats van bij voorbaat al verdacht maken.’