Op de Frankfurter Buchmesse werden gisteren de genomineerden voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) van 2015 bekendgemaakt. 197 kandidaten uit 61 landen zijn genomineerd. Dat is opvallend weinig vergeleken met vorig jaar. Toen werden er maar liefst 238 kandidaten uit 68 landen genomineerd.

De ALMA is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Sinds 2003 wordt de prijs uitgereikt aan schrijvers, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderaars. Vorig jaar won de Zweedse Barbro Lindgren. De prijs wordt ook wel de ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’ genoemd. De winnaar krijgt vijf miljoen Zweedse Kronen (bijna 550.000 euro).

De Nederlandse genomineerden voor 2015 zijn: Charlotte Dematons (illustrator), Harrie Geelen (auteur/illustrator), Peter van Gestel (auteur), Harm de Jonge (auteur), Ted van Lieshout (auteur), Marit Törnqvist (illustrator) en Catharina Valckx (auteur/illustrator). De winnaar zal op 31 maart 2015 tijdens de Internationale Kinderboekenbeurs Bologna bekend worden gemaakt.