De Woutertje Pieterse Prijs dreigt te verdwijnen, zo meldt de Volkskrant. Stichting Lira, die de prijs mogelijk maakt, kampt met ernstig geldgebrek. Wegens voortdurende rechtszaken met kabelmaatschappijen kan de rechtenorganisatie voor schrijvers daarom dit jaar de prijs niet sponsoren.

Lira spande een rechtszaak aan nadat Ziggo, UPC en Delta in oktober 2012 stopten met de vergoedingen voor auteurs. Volgens de kabelmaatschappijen konden de schrijvers geen aanspraak maken op een vergoeding omdat de rechten al zouden zijn geregeld met omroepen en filmproducenten. De rechtbank in Amsterdam gaf Lira gelijk, maar de kabelmaatschappijen zijn daartegen in hoger beroep gegaan. Lira moet daardoor tijdelijk op de prijs bezuinigen, en zegt dit jaar geen geldsteun toe. Volgens de secretaris van de Woutertje Pieterse Prijs, Marjolein van Putten, is het daarom nog maar de vraag of hij komend jaar zal worden uitgereikt, want een prijs zonder geldbedrag is niet leuk voor de winnaar.

Volgens NRC valt het echter allemaal wel mee en zal de prijs volgens het bestuur hoe dan ook worden uitgereikt. Het zal dan wellicht in versoberde vorm zijn: de hoogte van het prijzengeld en de feestelijke uitreiking moeten misschien worden aangepast. Totdat de Lira weer kan betalen is het bestuur op zoek naar een tijdelijke sponsor.