Zondag a.s. worden als afsluiting van het Nederlands Thrillerfestival de Hebban Crimezone Awards uitgereikt aan de schrijvers of uitgevers van de beste thrillers van het jaar.

In de categorie Nederlandstalig zijn onder andere Esther Verhoef (die de prijs al twee keer won) en Inge Ipenburg genomineerd. In de categorie Buitenland zijn bekende namen als Karin Slaughter, Harlan Coben en Jo Nesbo te vinden. Ook is er een prijs voor de beste Young Adult Thriller, daarvoor zijn onder meer Danielle Bakhuis en Cis Meyer genomineerd.

De categorieën Nederlandstalig, Buitenland en YA-thriller zijn allemaal publieksprijzen. Er is ook nog een lezersjuryprijs, de Crimezone Debuutprijs. Naast de Hebban Crimezone Awards zijn er nog Hebban Fantasy prijzen. Alle genomineerden vindt u hier.

De Crimezone Thriller Award werd in 2002 in het leven geroepen door thrillersite Crimezone.nl en stond de eerste jaren ook bekend onder de naam Zilveren Vingerafdruk. Tegenwoordig is Crimezone.nl onderdeel van Hebban.nl, vandaar de naamsverandering. De Crimezone Thriller Award is de enige Nederlandse publieksprijs voor het thrillergenre.

Vorig jaar won Arjen Lubach met zijn thrillerdebuut IV de Crimezone Debuutprijs. Corine Hartman kreeg voor Bloedlijn de Crimezone Thriller Award 2013 voor Beste Nederlandstalige thriller, en Karin Slaughter won voor de vierde maal – na 2007, 2009 en 2011 – de publieksprijs in de categorie Buitenland, dit maal met Stille Zonde.

De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 26 oktober vanaf 16.30 uur in het Stadstheater in Zoetermeer.