Vanmiddag werd op een live webcast bekend gemaakt dat de Franse schrijver Patrick Modiano dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur mee naar huis mag nemen.

Modiano won eerder met Les Boulevards de ceinture en Rue des boutiques obscures de Grand Prix du Roman van de Académie française en de Prix Goncourt. De Nobelprijsjury roemde zijn oeuvre om:

The art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation.

Volgens gokkantoor Ladbrokes hadden Ngũgĩ wa Thiong’o (Kenia), Haruki Murakami (Japan) en Svetlana Aleksijevitj (Wit-Rusland) dit jaar de meeste kans. Modiano stond als zesde op hun lijst. Ook Bob Dylan en Cees Nooteboom waren kanshebbers.

Sinds 1901 is de Nobelprijs voor de Literatuur 107 keer uitgereikt, waarvan dertien keer aan een vrouw en vier keer aan twee personen tegelijk. Modiano is 69 jaar, de gemiddelde leeftijd van winnaars zweeft rond de 65. Winnaars van de voorgaande jaren waren Alice Munro (Canada) in 2013, Mo Yan (China) in 2012 en Tomas Tranströmer (Zweden) in 2011. De winnaar krijgt een medaille, een Nobel-diploma en meer dan een miljoen euro.

0