De Nobelprijs voor de Literatuur 2023 is toegekend aan de Noorse schrijver Jon Fosse. De jury prijst hem voor zijn ‘vernieuwende toneelwerken en proza die een stem geven aan het onzegbare’.

John Olav Fosse (29 september 1959) is schrijver van romans, korte verhalen, poëzie, kinderboeken, essays en toneelstukken. Zijn werk is in meer dan veertig talen vertaald.

In een eerste reactie zegt Fosse ‘overdonderd’ te zijn en ‘enigszins geschrokken’.

Op zijn zevende had hij een bijna doodservaring die op zijn literaire werk van grote invloed is geweest. In 1983 debuteerde hij met Raudt, Svart, geschreven in het Nynorsk, een van de tweede officiële schrijftalen van het Noors. Hij heeft in totaal zo’n twintig romans, twintig toneelstukken en acht dichtbundels op zijn naam staan.

Werken als Slapen, Ik is een ander, Een schitterend wit (ligt op 12 oktober in de winkels) en Een nieuwe naam zijn in het Nederlands verkrijgbaar. In Nederland verschijnt zijn werk, vertaald door Marianne Molenaar, bij Uitgeverij Oevers.

Nobelprijswinnaars krijgen een bedrag van elf miljoen Zweedse kronen (948.837,19 euro). Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Literatuur naar de Franse schrijfster Annie Ernaux. Andere recente laureaten zijn: Kazuo Ishiguro, Peter Handke, Bob Dylan, Abdulrazak Gurnah en Louise Glück.

Op Tzum kun je recensies vinden van Melancholie I, Melancholie I en Melancholie II en De andere naam

Illustratie boven: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.