Kinderboekenbal (1)

Als ik het spoorwegmuseum te Utrecht binnenloop wordt me meteen gevraagd of ik klaar ben voor de avond en toevallig ook weet hoe vaak het Kinderboekenbal al plaatsvond. Als ik het antwoord schuldig verklapt de conducteur dat vanavond de elfde editie zal plaatsvinden. Naast de presentatie van het kinderboekenweekgeschenk en het prentenboek van de kinderboekenweek wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt.

Het leukste van deze editie van het kinderboekenbal is dat de personen uit het prentenboek en geschenk ook figureren in de zalen waar het evenement plaatsvindt. De olifant uit Fabians feest van Marit Törnqvist begeleid de bezoekers over het perron naar de zaal en op het podium keren enkele personen ook terug.

Kinderboekenbal (2)

Harm de Jonge wordt vergezeld prinses Sippora von Singapoor uit het geschenk Zestig Spiegels en Marit Törnqvist krijgt gezelschap van hoofdpersoon Florian, een meisje op een fiets, de olifant en een eenmansorkest. Die laatste blijkt brutaler dan ze dacht en verwijt haar dat hij niet met al die instrumenten getekend had willen worden. Vooral de bekkens tussen de benen zijn erg onhandig.

Kinderboekenbal (5)

Törnqvist leest zelf een deel voor uit Fabians feest, bij Harm de Jonge mag voorleeskampioen Raf Cornelissen dat doen die zich goed heeft voorbereid en zelfs een paar grapjes weet te maken als presentatrice Nienke de la Rive Box hem enkele vragen stelt.

De tijd vliegt voorbij in het uur dat alles gepresenteerd wordt. Aangezien het de zestigste editie van de Kinderboekenweek is krijgt het publiek ook zwart-wit opnames te zien van de eerste editie en een filmpje waarop te zien is dat Thea Beckman haar Gouden Griffel laat vallen. We krijgen daarnaast twee keer een goed uitgewerkte presentatie van ‘Kinderen voor Kinderen’ te zien.

Kinderboekenbal (6)

Typhoon mag ook een nummer doen en is gelukkig niet meer zo hees als tijdens Read my world. Als verrassing is ook Julia, de winnares van het Junior Songfestival ingevlogen die met Around het programma voor de griffeluitreiking afsluit.

Alle griffelkandidaten verlaten bij aanvang een speciale VIP trein en nemen voorin de zaal plaats. Waar ze zitten is goed te zien als bij de uitreiking de pers naar voren snelt. De commercieel directeur van de NS had enige vertraging en arriveert op een ouderwetse lorrie om daarna het koffertje met de Gouden Griffel aan Raf Cornelissen te overhandigen die bekend mag maken dat Jan Paul Schutten zijn tweede Gouden Griffel in ontvangst mag nemen voor Het raadsel van alles dat leeft.

Kinderboekenbal (3)

Na de afsluiting verspreiden de kinderen zich door het museum om workshops te volgen, handtekeningen te scoren en kunnen hun ouders de boeken aanschaffen om ze na afloop mee naar huis te nemen. De reis terug naar Groningen duurt precies lang genoeg om zowel het mooie geschenk als het prentenboek te lezen.

Kinderboekenbal (8)

Maarten Praamstra

De Kinderboekenweek is van woensdag 1 tot en met zondag 12 oktober 2014. Bij aankoop van € 10,- aan kinderboeken krijgt u het Kinderboekenweekgeschenk cadeau.