In 2013 won Bart Stouten met Kersen eten om middernacht de eerste Grote Inktslaaf Literatuurprijs. Dit jaar krijgt de prijs een vervolg met maar liefst twee winnaars. Lees het persbericht hieronder.

Grote Inktslaaf Literatuurprijs

Ook dit jaar wordt tijdens de Beurs Bijzondere Uitgevers (voorheen BKU) in de hoofdstedelijke poptempel Paradiso op 7 december rond 15.00 uur door initiatiefnemers Guus Bauer en Ezra de Haan de Grote Inktslaaf Literatuurprijs uitgereikt, dé prijs uitsluitend voor de inhoud, de inhoud en niets behalve de inhoud. De zes juryleden – professionele recensenten, de overige vier leden blijven net als vorig jaar anoniem om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden, alternatieve agenda’s laten we in de tas – hebben uit het verschenen proza van de laatste twaalf maanden elk één boek gekozen dat er volgens hen qua kwaliteit uitspringt.

Genomineerden, zou je kunnen zeggen. Ook die blijven anoniem, want wat heeft het voor zin om een worstensnoer voor te houden – een brons, een cheque met een paar nullen, een uitgelicht profiel en eeuwige roem – als je vijf kandidaten teleur moet stellen. (Het scheelt bovendien een paar pizza’s en flessen wijn bij het feestetentje na afloop.)

Alle zes titels zijn door alle zes juryleden van kaft tot kaft gelezen en uitvoerig bediscussieerd. (Het blijft de vraag hoe jury´s dat aanpakken bij pakweg vierhonderd inzendingen.)

Een tipje van de sluier: er zijn twee winnaars dit jaar, elk in het eigen subgenre: een volstrekt originele roman, on-Nederlands zou je haast zeggen en een verboekt intens weblog. Want de Grote Inktslaaf Literatuurprijs wil ook beslist geen appels en peren vergelijken. In dat kader komt het tevens mooi uit dat er zowel een mannelijke als een vrouwelijke winnaar is.

Laat het speculeren beginnen. De initiatiefnemers breken zich intussen het hoofd over wat te doen met het unieke brons.