Met 28,2% van de stemmen is Kieft, geschreven door Michel van Egmond, de winnaar van de NS Publieksprijs 2014. Dat is zojuist bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Tot 19:15 kon het publiek stemmen op het beste boek van afgelopen jaar. Ruim 88.000 mensen brachten hun stem uit.

De winnaar was geen verrassing. Afgelopen week bekritiseerden schrijvers Saskia Noort (dit jaar ook genomineerd) en Simone van der Vlugt de opzet van de prijs. De prijs zou volgens hen automatisch gaan naar de schrijver met de beste mediacontacten.

Het was duidelijk dat hun kritiek over het boek Kieft ging. Het voetbalprogramma VI plugt met enige regelmaat het boek omdat uitgever Johan Derksen daar direct baat bij heeft.

kieft op tv

Vorig jaar won Michel van Egmond ook de NS Publieksprijs, toen met zijn boek Gijp. Het is voor het eerst dat een schrijver voor de tweede jaar op rij met de NS Publieksprijs naar huis gaat.