In het Franse stadje Saint-Omer is een exemplaar van Shakespeares First Folio ontdekt, dat meldt ‘La Voix du Nord’. Deze eerste uitgave van enkele werken van ’the Bard’ uit 1623 is waarschijnlijk één van de kostbaarste boeken ter wereld – vergelijkbaar met een exemplaar van de Gutenberg Bijbel. Het boek kwam boven water toen een bibliothecaris op zoek was naar geschikte bijdragen voor een tentoonstelling over de historische banden tussen de Noordelijke Franse streek en Engeland. Door een ontbrekende titelpagina is het boek wellicht niet eerder herkend in deze bibliotheek waar het zich mogelijk al vier eeuwen bevindt.

De First Folio – of, voluit: Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies is de eerste bundeling van Shakespeares werk en bevat 36 van de in totaal 38 toneelstukken die hij schreef. Achttien hiervan waren daarvoor nog nooit gepubliceerd. Het boek werd zeven jaar na Shakespeares dood samengesteld door twee bevriende acteurs. Er werden ongeveer 1.000 exemplaren gedrukt, waarvan er in ieder geval 228 zijn bewaard. De authenticiteit van het document is inmiddels bevestigd door een gerenomeerd Shakespeare-deskundige. De Bibliothèque nationale in Parijs bezit het enige andere First Folio in Frankrijk.

Dit exemplaar is waarschijnlijk afkomstig uit de collectie van de abdij van Sint Bertinus, die enkele jaren geleden in de bibliotheek van Saint-Omer werd opgenomen. De abdij was verbonden aan de Jezuïetenschool en bezat gedurende lange tijd een van de belanrgijkste collecties van de christelijke wereld. De bibliotheek is in geen geval van plan het boek te verkopen. Middels een aantal handgeschreven notities in de tekst zullen expert eerst proberen te achterhalen aan wie het boek heeft toebehoord.