‘Krijg net een uitnodiging van The f*cking Guardian of ik op hun site voor ze wil gaan bloggen. Yes! Over Tanger, Matisse, nieuw Nederlands talent, de poëzie van de enkel, Witte Piet en Lucretius.’ Abdelkader Benali betoont zich op Facebook verheugd over de uitnodiging om voor de boekensite van The Guardian eens per maand een column te schrijven. Tzum vroeg de schrijver of hij een bepaalde opdracht heeft gekregen van de krant:

Ze willen meer aandacht voor literatuur uit dit deel van de wereld. En ze weten dat ik meerdere interessegebieden heb die zij ook interessant vinden. Tanger. Amsterdam, die as. In eerste instantie ga ik vooral over boeken schrijven, later fotografie en documentaire. Belangrijke boeken voor The Guardian zijn romans die maatschappelijke en historische thema’s aankaarten. Een boek als De offers van Van Beijnum spreekt me aan en past goed in het huidige debat over schuld en boete en inmenging van het Westen in conflictgebieden. Maar mijn eerste stuk gaat over een boek waarin wordt beschreven hoe hiphop door de Amerikaanse overheid in Europa wordt gepromoot om imago onder moslimjongeren op te krikken.

De eerste column van Benali verschijnt in januari.