De Singel uitgevers hebben dit jaar een interessant nieuwjaarsgeschenk uitgebracht: De conversationalist, Insulaire gesprekken met gentleman en ex-uitgever Theo Sontrop, opgetekend door Onno Blom. Op een van de eerste bladzijden vertelt Blom al dat de oud-uitgever van De Arbeiderspers, ondanks zijn pensionering, nog steeds alert is op literaire juweeltjes.

Acht jaar geleden, voor in Nederland ook maar iemand van John Williams had gehoord, drukte hij me een boek in handen: Stoner. In de uitgave van de New York Books Classics. ‘Die serie is fantastisch, daar zitten pareltjes tussen. Het is jammer dat ik geen uitgever meer ben. Dan zou ik de rechten op Stoner onmiddellijk hebben gekocht. Die kun je nu voor een scheet en drie knikkers krijgen.’

Dat is inderdaad jammer, maar acht jaar geleden was degene aan wie deze woorden gericht waren, Onno Blom, wel betrokken bij een uitgeverij. Blom zou de opvolger zijn van Robbert Ammerlaan, maar de kroonprins vertrok medio 2006 bij uitgeverij De Bezige Bij.

In 2012 bracht uitgeverij Lebowski Stoner op de markt. Het werd een megaseller.