Enkele van de grootste boeken uit de wereldliteratuur komen uit Rusland. Dat weten ze in Rusland zelf ook, en dus vond men het hoog tijd die literatuur weer eens aan het voetlicht te brengen. En niet zomaar met een Boekenweek, nee: 2015 is het Jaar van de Literatuur in Rusland.

Natuurlijk is het president Poetin niet alleen te doen om die mooie literatuur. Een stukje nationalisme komt er ook bij kijken, zoals valt te lezen in de speech die hij bij de opening hield.

An initiative was proposed at the Russian Literary Assembly in late 2013 to declare 2015 the Year of Literature. At the time, the writers, librarians, museum curators and publishers who had gathered in Moscow spoke at length about the powerful creative force of Russian literature, the role it has played throughout all times in shaping individuals’ personalities, its ability to develop people’s creative potential, to unite the nation around common spiritual and moral values and define aesthetic and cultural standards for our citizens.

Poetin zei verder dat de Russen steeds minder lezen, en dat daar verandering in moet komen. Ook hoopt hij dat de huidige Russische literatuur weer van groter belang wordt. Wel heeft hij daarbij een waarschuwing: het liefst moet die literatuur niet te obsceen zijn:

Some say that in order to add expressiveness, it is necessary to use obscenities. Tolstoy did not need to add such language – nor did Chekhov or Bunin. But you, the writers, know best. Perhaps, it can be used in order to be closer to the people but, I think, it should not become written law.

I am confident that our joint efforts will allow us to preserve the best traditions in Russian literature, to increase its prestige and influence in the world.

Kortom: als de Russische schrijvers zich willen voegen naar de ideeën van Poetin, dan moet het goedkomen met de Russische literatuur.