De Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink is overleden. Volgens de berichten is hij gisteravond overleden tijdens een KLM-vlucht naar Kaapstad. Hij kwam uit België waar hij eerder deze week een eredoctoraat mocht ontvangen aan Université catholique de Louvain.

André Brink is misschien het meest bekend van ’n Droë wit seisoen dat in 1989 werd verfilmd als A Dry White Season. Brink was een van de schrijvers die zich in woord en geschrift uitte tegen het apartheidsregime. Hij schreef zijn boeken in het Afrikaans, maar toen zijn roman Kennis van die aand (1973) verboden werd door de autoriteiten besloot hij zijn boeken ook in het Engels te schrijven.

Binnen de Zuiid-Afrikaanse letterkunde behoort hij tot de beweging van de ‘Sestigers’, evenals Ingrid Jonker en Breyten Breytenbach.

Hieronder de reportage uit Leuven, eerder deze week