Op 25 februari verschijnt er nieuw werk van Arnon Grunberg, de novelle Het bestand. De novelle is met raadsels omringd; in de voorjaarscatalogus van Nijgh & Van Ditmar is te lezen: ‘In verband met wetenschappelijk onderzoek in het Grunberg Lab kunnen er geen mededelingen worden gedaan over de inhoud van dit boek.’

Grunberg schreef de novelle in het kader van een wetenschappelijk experiment; tijdens het schrijven werd zijn hersenactiviteit gemeten.

Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers en recensent bij de Tros Nieuwsshow, mocht de nieuwe novelle al lezen, maar daar moest hij wel iets voor terugdoen. Hij werd namelijk ook onderdeel van het wetenschappelijke experiment; zijn hartslag en hersenactiviteit werden gemeten tijdens het lezen van Het bestand.

Het is nog onduidelijk wat er met de testresultaten gedaan wordt.

blom