Boeken en televisie: het blijft een lastige combinatie. VPRO’s Boeken op zondagochtend is in Nederland de afgelopen jaren de enige stabiele factor als het om boekenprogramma’s gaat. En we hebben Adriaan van Dis die jaarlijks zijn kunstje mag doen.

Voor de rest zijn er de afgelopen jaren talloze boekenprogramma gekomen en vaak even snel weer gegaan. Herinnert u zich bijvoorbeeld nog Iets met boeken of De Leescoupé? Precies. Het waren programma’s die het niet echt van de inhoud moesten hebben.

Benali Boekt ging wel voor de inhoud, maar dat programma sneuvelde door geldgebrek (en waarschijnlijk ook zenderbazen die naar hoge kijkcijfers streefden).

In Vlaanderen is hetzelfde aan de hand. Twee jaar geleden zond Canvas het boekenprogramma Man Over Boek uit. De reacties waren eensgezind: het programma werd neergesabeld. De Standaard schreef destijds:

Met zoveel glijmiddel om boeken voor een groot publiek verteerbaar te maken, waande ik me op het WK curling. (…) Misschien moet Canvas maar gewoon stoppen met televisie te maken over iets wat ze niet ernstig nemen. Hoeven we niemands tijd te verbeuzelen. Kunnen we een boek lezen, of eraan ruiken.

De Vlaamse schrijver Yves Petry doet nu een oproep om opnieuw een boekenprogramma op de Vlaamse televisie te brengen, ditmaal moet het volgens hem om de inhoud gaan.

Wie zich geroepen voelt, kan zich aanmelden bij de groep op Facebook.

Schermafbeelding 2015-03-09 om 17.12.15