J.A. Schasz kennen we vooral als de schrijver van Reize door het Aapenland uit 1788. Schasz is het pseudoniem dat eerst werd toegedicht aan Pieter ’t Hoen, maar Peter Altena heeft in zijn biografie over Gerrit Paape argumenten aangedragen voor het auteurschap van Paape, in ieder geval voor het boek Reize door het Aapenland. Waarschijnlijk is het dat diverse auteurs zich bedienden van dit pseudoniem. In 1780 verscheen Reize door het wonderland en eenige andere vreemde landen gedaan door Dirk Denker, behelzende veele merkwaardige zaken, vreemde gevallen, regeringen en zeden der inwoners verzameld en uitgegeven door J.A. Schasz M.Dr. . Dat boek komt vandaag onder de hamer bij Catawiki.

‘Reize door het Wonderland’ is een allegorie die verwijst naar de toenmalige politieke situatie in West-Europa en waarbij Nederland in de clinch lag met Engeland en Frankrijk.

In zijn biografie Gerrit Paape (1752-1803) Levens en werken komt het boek niet aan de orde. Kijk hier voor de laatste biedingen.

Boekenveiling