Mark Schaevers heeft met zijn biografie Orgelman over leven en werk van de schilder Felix Nussbaum de Gouden Boekenuil 2015 gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in in de KVS in Brussel. Schaevers wist met zijn biografie de vakjury te overtuigen en verdient daarmee vijfentwintigduizend euro, ook al was het een nek-aan-nekrace met Jeroen Brouwers.

Volgens de jury bespreekt de biografie van Schaevers ‘een onderbelicht deel van ons verleden.’

Naast de vakjury mocht ook het lezerspubliek haar favoriete roman van de shortlist kiezen. De meeste lezers stemden op De consequenties van Niña Weijers. De Prijs van de Lezersjury is vijfentwintighonderd euro waard.

Nederlandstalige literaire werken die in 2014 verschenen, zowel van Vlaamse als Nederlandse auteurs, dongen mee naar de Gouden Boekenuil. Vorig jaar won Joost de Vries de Gouden Boekenuil voor zijn roman De republiek.