De Gouden Boekenuil 2014 is gewonnen door Joost de Vries. Over De republiek zei de vakjury: ‘Het is een boek dat inslaat als een bom. (…) Een boek in een uitgepuurde stijl, dat internationale allure heeft.’ De Prijs van de Lezersjury ging naar Stefan Hertmans voor zijn boek Oorlog en terpentijn.

125 x 200 WTDe vijf genomineerden voor de shortlist waren:

Jan Brokken – De vergelding
Stefan Hertmans – Oorlog en terpentijn
Jamal Ouariachi – Vertedering
Ilja Leonard Pfeijffer – La Superba
Joost de Vries – De republiek

De Gouden Boekenuil is een tweeledige prijs, die twee verschillende winnaars kan opleveren. De winnaar die wordt uitgeroepen door de vakjury ontvangt een geldbedrag van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De auteur van het boek dat tot beste wordt verkozen door lezers ontvangt 2.500 euro en een pen. Alle genomineerden voor de shortlist krijgen 1.000 euro.

De lezersjury bestaat uit honderd Vlaamse lezers die uit de shortlist hun eigen keuze kunnen maken. De vakjury werd dit jaar gevormd door Friedl’ Lesage (voorzitter), Vicky Vanhoutte, Wim Brands, Bart Vanegeren, Elsbeth Etty en Leen Huet.

Aanvankelijk was er nog enige verwarring over de exacte invulling van de shortlist, omdat er door de organisatie van de Gouden Boekenuil verschillende auteursnamen naar buiten waren gebracht. Uiteindelijk bleek niet Hans Münstermann, maar Jamal Ouariachi genomineerd te zijn.