Curieus bericht op Historiek waar Rob Groenewegen de ontdekking bespreekt van een filmpje, een videokopie van het origineel, waarin Victor E. van Vriesland te zien is in het avantgardistisch filmpje Redacteuren zien u aan.

Groenewegen:

Voorzover er in deze curieuze film al sprake kan zijn van een hoofdrol, dan gaat die eer uit naar redacteur kunst en letteren Victor E. van Vriesland, die enige tijd op een etage ‘in de krant’ woonde. In deze prent is hij te zien in zijn befaamde witte stofjas, waardoor het personeel hem spoedig ‘Het Spook van de Opera’ zou gaan noemen.

Het hele bericht is hier te lezen.

De beschrijving van de film in het archief is aldus:

Artistieke impressie van de redactie van de NRC aan Witte de Withstraat. Een redacteur vertrekt van huis naar de redactie, stappen op straat, auto stopt, een aantal redacteuren wordt close in beeld gefilmd, het pand wordt betreden, een brandwacht met hoed is in beeld, er wordt getwijfeld met het binnengaan van de kamer van de hoofdredacteur. Diverse journalisten aan het werk achter hun bureau, een schimmenspel, een ansichtkaart gericht aan de heer V. van Vriesland. Een journalist aan de telefoon, tekstblok met ‘voorschot’, men vertrekt en de krant wordt thuis gelezen. De redacteuren lezen de diverse buitenlandse couranten en schrijven hun stukken. Een persoon staat in het raam en suggereert dat hij naar beneden springt, daarna springt hij van een auto. Tot slot beelden van de Witte de Withstraat. Speelduur: 19 minuten.