Vermakelijk boek van een namenfluisteraar

Maarten van der Meer is naast auteur namenfluisteraar, of beter, hij is auteur omdat hij zo veel van namen weet. Maartens fascinatie voor namen begon al op jonge leeftijd en leidde uiteindelijk tot de website vernoeming.nl waar hij nu al meer dan vier jaar schrijft over namen in al hun hoedanigheid: populaire namen, schaamnamen, celebrity namen, noem het maar op. Uiteindelijk leidde deze website het boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?.

Iedereen kent wel iemand met een bijzondere of rare naam. Dat de naamgeving van een kind een heikele klus is, en cover wie noemt zijn kind nousoms niet altijd het gewenste resultaat heeft, laat Van der Meer zien in de voorbeelden in Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? Ouders die hun dochter Given-Joyfull-Love, Tigerlily Bella Grace of Vaginarovna noemen, of zonen met de naam Wonderbaby, TomTom of Jay-Z. Op zeer vermakelijke wijze neemt Maarten van der Meer de lezer mee door de wondere wereld van namen die ouders aan hun kinderen geven en de soms onverklaarbare redenen achter de meest bizarre vondsten. Ouders die hun kinderen bijvoorbeeld naar een gebeurtenissen vernoemen (denk aan vondelingen die vroeger naar hun vinder werden vernoemd), naar een hoofdstad of streek, of een wat minder bekende heilige (zoals Hilarius en Meinwerk). Van der Meer behandelt niet alleen voornamen, maar ook achternamen, en toepasselijke en minder toepasselijke combinaties van initialen (een oogarts die I.C. Notting heet).

Maar Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? is zeker meer dan alleen een opsomming van feitjes en uiterst grappige namen. Van der Meer geeft ook veel statistieken en achtergronden, koppelt namen aan sociaal-culturele gebeurtenissen, en legt de associaties uit die we hebben bij het horen van een bepaalde naam. Zo zie je een duidelijk verschil tussen de namen die bij hoge en lage inkomens populair zijn, en de namen die het meeste succes geven voor het krijgen van een date. Met grafieken laat Van der Meer zien wanneer namen populair waren en ook wanneer ze weer ‘uit’ waren. Hij laat zien hoe er tegenwoordig eigenlijk niemand meer is met een naam die ten tijde van de middeleeuwen populair was, en geeft met kaartjes inzicht in de verspreiding van een naam. Doordat het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken die zelf ook weer onderverdeeld zijn in kortere paragrafen en onderbroken worden met kaders, kaartjes en grafieken is het ook een erg dynamisch boek.

Van der Meer heeft met Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? een vermakelijk boek geschreven dat alle verschillende manieren van het noemen van een kind aan de orde stelt.

Irmaria Pennekamp

Maarten van der Meer – Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? – Podium, Amsterdam, 175 blz. € 12,50

0

Reacties