Precies twintig jaar na het winnen van de Vlaamse literatuurprijs de Gouden Uil voor Indische duinen, is Adriaan van Dis er nu ook in geslaagd om een grote Nederlandse literaire prijs in de wacht te slepen. Met zijn boek Ik kom terug wint hij de Libris Literatuur Prijs 2015. Dat is zojuist bekend gemaakt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Even na tienen las juryvoorzitter Wim Pijbes het juryrapport voor en kwam er een eind aan alle speculaties.

De jury noemde het boek van Van Dis ‘emotioneel zonder pathetisch te worden’.

Het is een boek dat de taaldiscipline van een geoefend schrijver verraadt en op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft.

Lees het hele juryrapport hier.

Van Dis ontvangt een geldbedrag van vijftigduizend euro en een penning van Irma Boom.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs voor zijn roman La Superba. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vond traditiegetrouw plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam. Zie hier de reportage van Nieuwsuur.