Gisteravond trad cartoonist Kurt Westergaard op in de Balie op het Festival van het Vrije Woord. Westergaard wordt al jarenlang beveiligd vanwege zijn Mohammed-cartoons. PEN Nederland trok zich uiteindelijk terug uit de organisatie van het festival. Reden voor dichteres Elly de Waard om per direct haar lidmaatschap van PEN Nederland op te zeggen.

Op haar Facebook-pagina schrijft De Waard:

PEN Nederland heeft zich terug getrokken uit het debat over het vrije woord, vanavond in De Balie. Omdat Kurt Westergaard, de Deense cartoonist er bij is! Dat is toch niet te geloven? PEN zet zich juist in voor schrijvers die in de gevangenis zitten vanwege hun werk. Ik zeg meteen mijn lidmaatschap van de PEN op.

In haar statuten pleit PEN Nederland voor vrijheid van meningsuiting:

PEN is een organisatie die het opneemt voor schrijvers, die vanwege hun werk vervolgd worden, of gevangen worden genomen of gehouden, vaak zonder enige vorm van proces.

Tegenover Nieuwsuur verklaarde schrijfster Manon Uphoff (voorzitter PEN Nederland): ‘De bijeenkomst werd te groot en de gevolgen waren niet te overzien.’

Inmiddels heeft De Waard op haar eigen site een open brief geplaatst.

Na uw beslissing tot terugtrekking van PEN-deelname aan het debat van gisteren, vanwege de aanwezigheid van de bedreigde Deense cartoonist Kurt Westergaard, vraag ik mij het volgende af: is de verdediging van de lafheid ook een grondrecht geworden?