Dick Benschop, de directeur van Shell, zal de jury van de Libris Literatuur Prijs 2016 voorzitten. Op 9 mei 2016 zal hij tijdens het galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.

Met de Libris Literatuur Prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom. Dit jaar ging de prijs naar Ik kom terug van Adriaan van Dis.

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Op 1 februari 2016 wordt de longlist bekend gemaakt, gevolgd door de shortlist op 7 maart 2016.

De jury bestaat verder uit: Onno Blom (schrijver, biograaf en literair criticus), Sebastiaan Kort (literair recensent voor NRC Handelsblad), Hanca Leppink (oud-directeur/uitgever Luitingh-Sijthoff) en Margot Vanderstraeten (schrijver en journalist bij De Morgen).