Eriek Verpale, schrijver en dichter is vandaag overleden. Hij is 63 jaar geworden. Hij schreef onder meer Een meisje uit Odessa, Alles in het klein (waarvoor hij in 1992 de NCR-prijs ontving), Olivetti 82 (dat ook als toneelstuk en als film uitkwam) en zijn laatste boek Katse nachten uit 2000. Verpale werd door zijn werkster dood aangetroffen in zijn huis.

Uit een interview met Knack uit 2012 bleek dat het laatste decennium niet al te positief is verlopen voor Verpale:

Rampen word je wel gewend, op den duur. Trouwen, scheiden – een dure hobby, jongeman! – , verhuizen. Mijn vader werd ziek en overleed. Zelf heb ik vorig jaar ook een abonnement op het ziekenhuis gehad. Soms zag het er erg slecht uit, maar ik heb een soort koppigheid waardoor ik mezelf, dankzij de schrijverij, steeds net niet laat gaan.

In 1998 sprak Reinjan Mulder in NRC Handelsblad met Verpale onder meer over zijn joodse achtergrond, zijn joodse grootmoeder kwam uit Litouwen naar Vlaanderen:

Het is een vreemde geschiedenis waar ik niet wijs uit raak. Bij ons thuis werd er nooit over gesproken, om wat voor redenen weet ik niet.

Het werk van Verpale werd uitgebracht door De Arbeiderspers. Zijn oeuvre is alleen nog maar tweedehands te verkrijgen.

Verpale wordt in besloten kring begraven.

(Foto: Michiel Hendryckx CC BY-SA 3.0)