Op Facebook zette Mariët Meester een bericht waarin ze vreest voor het einde van het schrijvershuis ‘De pastorie’ die zij samen ‘runt’ met Jaap Ruig. Schrijvers als Rob Schouten, Hans Maarten van den Brink en Bas van Putten hebben er al een tijdje gezeten. Meester zelf heeft over de bewoners van de oude pastorie in het beruchte gevangeenisdorp Veenhuizen de roman Hollands Siberië geschreven. De komst van Noorse gedetineerden kan zorgen voor het einde van het huis.

Mariët Meester

Onzekere tijden voor schrijvershuis ‘De pastorie’ in Veenhuizen. Het zit zo: Jaap de Ruig en ik huren het pand op een anti-kraakcontract van het Rijksvastgoedbedrijf. We mogen het doorverhuren aan schrijvers die graag een maand (of langer) rustig willen werken. Al drie jaar is dat een succes, er melden zich steeds bekendere auteurs. Voor ons is het schrijvershuis vrijwilligerswerk, met de teksten in het gastenboek als beloning.

Maar nu is er dus iets aan de hand. Per 1 september komen er tijdelijk Noorse gedetineerden naar Veenhuizen, een complete gevangenis is voor ze vrijgemaakt. Twee Noren worden directeur en adjunct-directeur. Op last van de Dienst Justitiële Inrichtingen krijgen ze alle huizen in Veenhuizen aangeboden die niet met een vast contract worden verhuurd. Het Rijksvastgoedbedrijf, voor ons een zeer prettige samenwerkingspartner, moet daarin wel meegaan.

De beslissing valt binnenkort, ik ben er niet gerust op. Hoewel het huis van binnen opgeknapt moet worden, hebben we het altijd zo goed mogelijk onderhouden. We wonen er zelf niet, dit jaar verblijven we zelfs voornamelijk in Spanje, maar regelmatig komen we er even voor terug. En zo hebben we tien dagen geleden de ramen nog staan lappen en de buitenkozijnen schoongemaakt. En tja, het huis ziet er dus aantrekkelijk uit.

Ons contract loopt af op 1 november. Mocht er daarna een Noorse directeur in het schrijvershuis gaan wonen, dan zal er vast een hoop geld aan een verbouwing worden besteed. Krap drie jaar later vertrekken de Noren weer. Wat is er daarna over van alle authentieke details van het huis? Komt het weer leeg te staan?

Eén ding is zeker: wij beginnen niet opnieuw een schrijvershuis in Veenhuizen.

In de kelder van het huis

Water for the pastor

Jaap de Ruig voegt toe:

Wij hebben uiteraard niets tegen de komst van de Noorse gedetineerden. Dat de directie ergens moet wonen is ook logisch. Maar het is wel jammer dat het schrijvershuis daardoor misschien moet stoppen. Maar wie weet willen die directeuren helemaal niet in het dorp wonen. Dan blijven wij met alle plezier doorgaan met het schrijvershuis.

Het zij-uitzicht vanaf de eerste verdieping.

Rodondendron

(foto: © Dolf Verlinden + CP)